Zašto terapija?

Terapija je susret sa sobom. Jedina osoba koja jest i koja će doživotno biti naš životni partner smo mi sami.

Terapija je odlično mjesto za upoznavanje samog/same sebe na dubljim razinama i mjesto izgradnje kvalitetnog odnosa sa samim/samom sobom. Svi se mi u nekom trenutku života susrećemo s različitim životnim izazovima i za svakoga od nas taj je proces drugačiji. Ponekad je dolazak na terapiju jedino rješenje, kad smo zapeli i ne znamo sami pronaći način da se nosimo sa situacijom. Kad osjećamo da smo upali u krizu iz koje ne možemo sami van, tad je najbolje što prije potražiti stručnu pomoć. Unatoč uvriježenom mišljenju u našoj kulturi, traženje pomoći nije sramotni, već herojski čin. Čin ljubavi prema sebi.

No, ne treba čekati da se dogodi unutarnji raspad da bismo krenuli na put upoznavanja sebe. Često ljudi dolaze u terapiju jer osjećaju da nešto u njihovom životu nedostaje, da nisu iskoristili svoje potencijale i ne znaju kako da to učine, primjećuju da im se određene situacije ponavljaju ili su nezadovoljni određenim aspketom života.

Dobri razlozi za posjet terapetu su na primjer: nisko samopouzdanje, anksioznost, depresivna stanja, poteškoće u partnerskim odnosima, odnosima u obitelji i drugim bliskim odnosima, poteškoće u poslovnom okruženju, tuga, osjećaj besmisla i praznine, nedostatak motivacije, usamljenost, strahovi i panike, gubitak voljene osobe, svakodnevni stres, trauma, donošenje velikih odluka i životnih prekretnica.

Koji god da je razlog posjeta terapeutu, svakim novim susretom  stječemo novo iskustvo nas samih i susrećemo sebe s poštovanjem, prihvaćanjem i suosjećanjem. Dajemo sebi pažnju i vrijeme kao što bismo dali svojim prijateljima, obitelji i partnerima.

Često nismo ni svjesni koliko sami sebe ne poznajemo, a terapija je mjesto u kojem smo u potpunosti posvećeni tome, sami sebi. Jednom kad upoznamo sebe, puno je lakše navigirati svojim životnim putevima. Kroz terapijski proces učimo se preuzimati odgovornost za svoj život, prestajemo biti gonjeni unutarnjim (i vanjskim) silama koje ne možemo kontrolirati i spremni smo donositi odluke koje su za nas zdrave i podržavajuće, koje usmjeravaju naš život u željenom smjeru.

Sve to gradimo kroz odnos i uz podršku terapeuta, i zato je važno da se u početku terapijskog odnosa oboje uključenih (i terapeut i klijent) osjećaju ugodno za zajednički rad i rast.

Terapija nema određeni vremenski rok. Za neke ljude će trajati duže, za neke kraće i ovisit će o individualnim potrebama klijenta. Ipak, važno je znati da terapijski proces i korjenita promjena kakvu priželjkujemo zahtjeva dugotrajnu i iskrenu predanost i fokus na rad na sebi te ne donosi instant rješenja i brze popravke.