Zašto tango?

Argentinski tango vjerojatno zvuči jako sexy i zavodljivo, a tome možemo zahvaliti načinu na koji je tango prezentiran u mainstream medijima, filmovima i slično. No istina je zapravo dosta daleko.

Argentinski tango koji mi njegujemo je društveni ples u kojem naglasak nije na egzibicionističkim pokretima, na vizualnom dojmu pokreta, niti se njegova ljepota mjeri time koliko sexy je rasporak na haljini jedne tanguere. Tango može biti estetski predivan i intersantan za oko slučajnog promatrača, ali dobar tango uvijek je isključivo osjećaj iznutra koji osjećaju jedino ljudi koji ga plešu. Ako je par iznutra povezan, garantirano je da će njihova povezanost biti ono što izvana plijeni pažnju, a ne virtuoznost njihovih pokreta. Što to znači “povezan” par? Pitanje povezanosti, ili connection-a (budući da često koristimo tu englesku riječ) je pitanje potpune usklađenosti para, kad se par kreće toliko skladno da se između njih gubi osjećaj fizičkih granica. Doživljaj iznutra u takvim slučajevima je osjećaj potpunog razumijevanja, slobode i pripadnosti istovremeno, kao i energetski osjećaj stapanja s drugom osobom. Dva tijela postaju jedno iako su se osobe možda prvi puta u životu srele.

Tango se pleše za sebe i za partnera, on nikad nije orijentiran prema van, prema publici, već isključivo na osjećaj koji dijelimo s partnerom. Zato ponekad može izgledati dosadno izvana, iako je iznutra možda vatromet senzacija. Tango je senzualan, tražit će od vas da osjetite i najamanje pokrete i senzacije svog tijela, pokrete toliko male poput širenja rebara prilikom udaha. Tražit će vas i osjećaj kontrole i prepuštanja istovremeno budući da je cijeli temeljen na improvizaciji i ni jedan od partnera ne može sa sigurnošću znati koji je sljedeći korak.

Izazovan je na mnogim razinama, ali i strašno zabavan. To je prostor koji, poput učenja stranog jezika, nudi strukturu, ali i mogućnost da od naučenih riječi pišete pjesme ili romane.

Naravno, kao i svaka tjelesna disciplina, tango ima svoje tehničke zakonitosti i tražit će vas da učite svoje tijelo različitim pokretima i učinite ga vašim saveznikom u najizazovnijim situacijama.

Tečaj za početnike

Termin – srijedom od 20:00 do 21:30

Počinjemo 29.09.2021. Prijaviti se možete na ovom linku.