Tjelesno orjentirana integrativna terapija

Tjelesno orijentirana terapija jedan je od psihoterapijskih pravaca u kojem osim mentalnog i emotivnog aspekta nas samih, kao dio neodvojive cjeline, promatramo i naše tijelo i tjelesne reakcije na sva naša proživljena iskustva.

Naša su tijela čudesna i nevjerojatna i izvor su mnogih užitaka, ali isto tako ona su spremište i svih naših neprorađenih emocija, nedovršenih i neizraženih impulsa koje smo u bilo kojem trenutku života doživjeli.

Naše tijelo priča priču o nama, htjeli mi to ili ne. Sigurno ste čuli za izreku “tijelo ne laže”. Iz tog istog razloga, ponekad je lakše živjeti život “u glavi”, jer iz glave i uma možemo konstruirati razne priče o sebi. Priče koje možemo podnijeti i probaviti. U našem umu su pohranjena sva naša uvjerenja, naše ideje o svijetu, o odnosima, o nama samima. Kroz um možemo samo dio sebe upoznati. A sve ono što ne možemo probaviti na emocionalnoj razini, sve ono što potiskujemo i nemamo kapacitet susresti u sebi, tijelo će preuzeti na sebe. To je proces koji se događa od najranije dobi, od začeća do današnjeg dana kada čitate ovaj tekst. Tijelo je fizička manifestacija svega onoga što je u nama, svih naših iskustava, dobrih i loših.

Naša je psiha inteligentan mehanizam koji sve radi da nas zaštiti od prevelike boli i emocija koje ne možemo podnijeti. I hvala joj na tome. No, ono što nam je nekad pomagalo i pružilo nam zaštitu da preživimo, u nekom drugom trenutku života nas koči i sputava u našem daljnjem razvoju i doživljaju života.

Zato je u terapiji važno “izaći iz glave” i početi slušati priču svoga tijela. Tu ćemo doći do stvarne istine, susresti se sa stvarnim sobom i početi se oslobađati zastarjelih obrazaca ponašanja, onoga što nam više ne služi.

Čak i kad si na mentalnoj razini možemo objasniti sve što nam se događa i vidjeti uzroke i posljedice naših postupaka, što je jednako važan aspekt terapijskog procesa, često to nije dovoljno da bi se dogodila promjena. Tjelesno iskustvo nas dovodi u stvarniji kontakt sa sobom i uz pomoć prisutnog i nježnog vodstva terapeuta, pomaže da se u svojoj koži počnemo osjećati sigurno, autentično, svoje. Uz podršku terapeuta, usuđujemo se izraziti sve svoje emocije, doista ih proživjeti i tako osloboditi nakupljeni emotivni naboj iz cijelog našeg sistema.

Iako ljudi iz različitih razloga pristupaju terapiji, zapravo je cilj uvijek isti: živjeti u skladu i miru sa sobom te pronaći načine i steći kapacitet da se uspješno nosimo sa svim životnim izazovima. Cilj terapije nije da izazovi nestanu, jer to je nemoguće. Oni su sastavni dio svakog života. Ali moguće je živjeti ispunjen, smislen život, život ispunjen užitkom, ljubavlju, radošću te kvalitetnim i ispunjavajućim odnosima.