Upoznajte naš tim

“No one can whistle a symphony. It takes an orchestra to play it.”

H. E. Luccock

Ana Lovrić

učiteljica, organizatorica, terapeutkinja

U najkraćim crtama, ja sam profesionalna učiteljica argentinskog tanga i praktičarka tjelesno-orjentirane psihoterapije.
Proplesala sam otprilike kada sam i prohodala, a ples i pokret oduvijek su bili središnja os moga života, iako su se plesne tehnike s godinama izmjenjivale. Tango se desio kao točka na i mog plesnog putovanja.
Posljednjih 15 godina radim kao profesionalna učiteljica plesa, a kao tango učiteljica posljednjih 6 godina. Kroz iskustvo podučavanja argentinskog tanga dogodila mi se i osobna transformacija, a pokazalo se da je za ovaj ples potrebno puno više od tehnike i razumijevanja mehanike tijela. Blizak kontakt s drugom osobom, kakav zahtjeva tango, traži hrabrost, otvorenost, prepuštanje, otpuštanje kontrole i otvaranje srca, a mnogi zaljubljenici u tango i sami će vam reći kako ovaj ples ima nevjerojatan terapijski učinak. Upravo je to bio povod mom daljnjem istraživanju i upuštanju u proces edukacije za tjelesno - orijentiranog psihoterapeuta u Centru za integrativni razvoj. Posljednje dvije godine radim terapijski s klijentima.
Osim u tangu, neizmjerno uživam u svim praksama slobodnog i svjesnog plesa: od Pet ritmova, Movement medicine-a do Ecstatic dance-a. Slobodni pokret i svjesni ples doživljavam kao savršenu nadopunu tangu. Velika inspiracija i hobi mi je yoga, a 2021. postala sam i licencirana yin yoga učiteljica.

U svom radu kombiniram sva dostad stečena znanja i bogato iskustvo, s posebnim naglaskom na interakciju i međuljudske odnose. Naša ljudska, duboka čežnja za stvarnim, iskrenim kontaktom s drugim ljudskim bićima vječna su mi inspiracija. Kako ostati svoj, a biti s drugim, i kako se dublje povezati sa sobom, preko odnosa s drugim, neiscrpna su tema i prostor za istraživanje - kako u plesu, tako i u životu.
S vizijom spajanja ovih svojih dviju strasti, terapije i plesa, osnovala sam Tango Garden.

Ivan Kranjčić

učitelj

Moja plesna priča započela je kad je još u ranim osnovnoškolskim danima u moj razred došao učitelj športskog plesa reklamirati svoju školu. Dječak, koji se dotad bavio karateom, pojurio je doma i objavio kako želi početi plesati, na što mu je majka odgovorila: „Ako platim tu prvu ratu za ples, ići ćeš tih mjesec dana na svaki trening bez rasprave!“. A ja eto, idem na treninge plesa sve do dan danas! S tangom sam se slučajno upoznao na prvoj godini fakulteta te se ljubav prema njemu brzo rasplamsala. Kao učitelj tanga volim koristiti svoje višegodišnje znanje iz športskog plesa, koji mi pomaže da tangu pristupim veoma tehničkim pristupom, uz naglasak na pravilnost i preciznost kvalitete pokreta u plesu. A kao student psihologije, volim koristiti i svoja „stručna“ znanja prilikom podučavanja, usmjeravajući se na to kako uspostaviti uspješne obrasce komunikacije u plesnom paru, ali i na to kako pojedinci imaju priliku za osobni razvoj kroz svoje tango putovanje. I naravno, osim što psihologija može pridonijeti podučavanju plesa, sam tango odlična je prilika za produbljivanje postojećih znanja. Imati priliku svjedočiti kako ljudi otkrivaju sebe kroz mini odnose koje uspostavljaju sa svakom osobom s kojom plešu za mene je neprocjenjivo iskustvo i nepresušan izvor motivacije.

Slavica Mihalić

učiteljica

Oduvijek su glazba i ples, uz psihologiju, bili značajan i najljepši dio moga života.

Od malih nogu, ples me vodio u svijet čarolije, u kojemu vladaju mašta i sloboda, mjesto gdje sam ja mogla biti ja. Ples sam zavoljela u djetinjstvu, kroz igru i improvizaciju, plešući suvremeni balet. Improvizacija mi je otvarala prostor za izražavanje kreativnosti. Glazba je poticala moju maštu, koja je pokretala tijelo u izražavanje raznih priča. U pričama, sve je bilo moguće.
Nakon suvremenog baleta, trenirala sam latino-američke i standardne plesove. Uslijedila je stanka od plesa, kako bih se posvetila glazbi i završila edukaciju za instrumentalista-violinista. Ljubav za plesom me nikada nije napustila te me 2018. godine dovela na tečaj tanga kod Zrinka i Ane, nakon čega više ništa nije bilo isto. Tango je mojemu životu vratio žarke boje, ponovno je pokrenuo do tada uspavanu rijeku života u meni. Podsjetio me da je za čaroliju potrebno pojaviti se, biti prisutan, biti tu za sebe, biti tu za drugu osobu i prepustiti se nepredvidivom. U tangu, prisutne individualnosti s namjerom ostvaruju zajednički kontakt te kreiraju svoj univerzum.

Znatiželja za razumijevanjem čovjeka i prirode, navela me da upišem i završim studij psihologije. Kako bih naučene znanstvene spoznaje spojila s praktičnim iskustvom, upisala sam edukaciju za praktičara tjelesno orijentirane psihoterapije pri Centru za integrativni razvoj, koju trenutno pohađam.

U svom radu, uz plesno iskustvo, koristim stečena znanja i vještine iz područja psihologije i integrativne tjelesno-orijentirane psihoterapije, a pokreće me ljubav za umjetnošću, pokretom, kontaktom i čovjekom.

Ivan Knez

učitelj

Inače obožavam glazbu i od svoje šesnaeste godine sviram bas gitaru. A tango je prvi ples u koji sam se upustio. Otkrio sam ga prije 6 godina i od prvog trenutka potpuno se zaljubio. Uživam u svim svojim ulogama vezanim uz tango: biti gledatelj, plesač, učenik ili učitelj.
Još uvijek imam ogromnu želju za napretkom i istraživanjem svog tanga, mislim da tom procesu zapravo nema kraja. Tango se mijenja kako se i mi sami mijenjamo, i svatko od nas na kraju pleše neki svoj tango. U traženju mog vlastitog tango izričaja učio sam od Oskyja, Tajane, Zrinka, i Ane. Posebno sam strastven oko otkrivanja i izmišljanja novih kombinacija tango koraka i figura, moj inženjerski um naprosto žudi za takvim izazovima. 🙂
A kad se to sve spoji s glazbom, e to je onda umjetnost.
Ples je za mene izraz kreativnosti, radosti, veselja, i s takvim stavom i entuzijazmom rado ga dijelim s drugima.

Zoran Brajković

učitelj

Matematičar, IT-evac i plesač. Nema većeg stereotipa u tangu. 🙂

Tango se pojavio u mom životu u 10. mjesecu 2014. godine. Tada me određena osoba (nazvat ćemo je Ana) pitala da krenem s njom na tečaj tanga. Pristajem, i ulazim u svijet koji mi je, iz današnje perspektive, bio suđen. Svijet u kojem je svaki novi ples mogućnost da se "postavi i riješi neki problem". I ne, to nije problem koji nam predstavlja nelagodu, to je problem koji nas obogaćuje, upotpunjuje i definira naše svako sljedeće djelovanje u najljepšem mogućem smislu. Nakon samo godine i pol dana ulazim u svijet asistenata u školi Tango Zagreb. A nekoliko godina nakon toga dobio sam i svoje prve polaznike u okviru Tango Young ogranka u Zagrebu. Nedugo nakon, IT posao me odveo u Brussels, ali ni tamo nije stalo moje podučavanje, ali niti ni učenje od renomiranih tango teachera.

Pedantnost, propitivanje, detaljne analize i rastavljanje na 'proste faktore' su samo od neke odlika koje opisuju moje podučavanje. Sa znanjem stečenim od svojih originalnih teachera - Osky, Tajana, Zrinko, Ana, ali i svih ostalih plesačica s kojima sam imao čast raditi, plesati i podučavati, dobio sam samopouzdanje da mogu ljubav prema tangu prenijeti na sve koji žele stupiti u taj čarobni svijet.

Marko Šilinger

Tango DJ, učitelj

Tango sam započeo plesati slučajno, na nagovor prijateljice kojoj je trebao plesni partner. Isprva mi sam ples nije ni bio toliko zanimljiv. Sjećam se da mi je bilo dosta teško savladati korake, snalaziti se u gužvi na podiju, voditi računa o zagrljaju, a posebno teško mi je bilo plesati na muziku. Zapravo, tek nakon godine dana uspio sam otplesati nešto i na ritam.

Savladavanje muzikalnosti zadao sam si kao osobni cilj i od tog trenutka kontinuirano radim na toj temi. Na svakoj praktici, milongi, maratonu, festivalu, u svakom koraku i u svakoj pauzi, muzikalnost je ono što me tjera naprijed u tangu i vraća me kada sam na rubu. Od svoje najveće boljke stvorio sam svoju najveću strast.

S vremenom sam se počeo baviti i organizacijom milongi i DJ-anjem, jedno vrijeme bio sam i suosnivač tango škole, a danas, 14 godina kasnije, jednostavno uživam plesati na milongama i prenositi nešto od znanja koje sam skupio kroz godine.

Moja strast danas u tangu je istraživanje različitih oblika i izričaja muzikalnosti, povezanosti glazbe, zagrljaja, tehnike i figura te eksperimentiranje i istraživanje vlastitih granica interpretacije, kao neprestanu mijenu igre i emocije.