Individualna terapija

Kako izgledaju susreti s terapeutom?

Ono što ljude najčešće zanima kad se raspituju o tjelesno orjentiranoj terapiji je pričamo li mi uopće na tim susretima ili samo radimo “nešto s tijelom”. Odgovor je da, pričamo. Susret s terapeutom izgleda najčešće tako da na početku verbalno izrazimo temu koju donosimo u terapijski susret. Terapeut će vam postaviti nekoliko dodatnih pitanja, prateći pritom ne samo ono što govorite nego i kako govorite. Koji je ton glasa, koji su izrazi lica, što je to što vaše cijelo tijelo i energija govore. Svaki terapijski proces je specifičan, a terapeut će uvijek nastojati pratiti ono što se već i samo otvara i želi izraziti. Potaknut će vas na osvještavanje tjelesnih senzacija dok pričate o nekoj tematici, a ako se pojavi tjelesna reakcija dok se verbalno izražavate, potaknut će vas da ju dozvolite i izrazite. To može biti plač, stiskanje šaka, lupanje, cupkanje nogama, podizanje glasa, potreba za dodirom, zaštitom i kontaktom. Kad otvorimo tijelo i energetski protok, otvaramo se osjećajima koji su u njemu pohranjeni, te oni mogu dovesti do jače ekspresije i pražnjenja emotivnog naboja. To dovodi do osjećaja olakšanja i otvaranja prema našim dubljim potrebama te prilike da preispišemo povijest naših iskustava.

Tjelesna terapija koristi različite alate i tehnike: od vježbi disanja, vizualizacija i meditacija, rada s glasom i spontanim pokretom, pa do ekspresivnijih metoda izražavanja emocija. Uobičajen je fizički kontakt između terapeuta i klijenta, pod uvijetom da je klijentu to ugodno i prihvatljivo.

Individualna terapija odvija se u sigurnom prostoru i u dogovoru s trapeutom odžava se u određenom ritmu, ovisno o potrebi klijenta. Najčešći tempo rada je jednom tjedno ili jednom u dva tjedna. Kroz prva tri susreta klijent i terapeut se upoznaju te se  dogovaraju teme i definira problematika, a za kvalitetnu terapiju važno je uspostaviti odnos povjerenja između klijenta i terapeuta.

Terapijski rad je prije svega odnos s terapeutom, zdravi i podržavajući odnos kakav možda nikad niste imali. Ono što iscjeljuje je prisutnost i podrška da budete točno ono što jeste. To je mjesto podrške da se susretnete s najranjivijim, najmračnijim, najstrašnijim, ali i najdivnijim dijelovima sebe.

Rado ću vas podržati u tome.

Za mene, nema ništa ljepše i moćnije nego vidjeti povratak radosti, strasti i uzbuđenja u nečiji život. Sve te osjećaje poznajemo i imamo u sebi, samo oni često ostanu zarobljeni ispod slojeva i slojeva neprorađenih emocija, trauma, gubitaka, boli, različitih životnih poteškoća. Svjedočiti nečijem ponovnom otvaranju prema životu, biti podrška i suputnik na tom putu, otvarajući i držeći prostor za sve što se želi izraziti, budi strast i životnu radost u meni samoj.

Ana

Javi se za prvi terapijski susret.